VRHUNSKA NUTELLA TORTA BEZ PEČENJA: POTREBNA SU VAM SAMO 3 SASTOJKA

Sastojci

– 600 g nutella
– 200 g ekspandirani pirinač
– 3 l sladoleda od vanile

Priprema

Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25 cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš, staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje.

U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem. Uzeti veći plah, prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne.

Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi. Posle 35 do 40 minuta izvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša. Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača.

Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom.

Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup, sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate “džepove” od vazduha. Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu.

Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje, preko noći da se potpuno zamrzne. Izvaditi tortu pola sata pre služenja i ostaviti u frižider. Skinuiti stranice sa kalupa, staviti na tacnu za torte. Zagrejati nož pod mlazom tople vode i seći tortu na šnite i poslužiti odmah.

Izvor: coolinarika.com