SOČNA PITA OD JABUKA: UKUSNA I EKONOMIČNA – VIDEO RECEPT

Danas spremamo staru, dobru pitu od jabuka. Recept koji se godinama prenosi bez nekih posebnih izmjena i upravo takav je savršen, jer ovdje namate puno toga da dodate ili oduzmete.

Sam okus pite varira u zavisnosti od okusa samih jabuka, tako da može biti kiselkastija ili slađa bez obzira na količinu šećera u agdi. Ako volite jufke možete da pospete sjeckanim orasima prije nego je savijete ili da u fil dodate grožđica.

Ja je volim ovakvu bez ikakvih dodataka. Ja u agdu dodam i sok od jabuka, tako mi pita ima još ljepši okus a zbog pektina iz jabuka proces kristalizacije šećera se uspori. Ako ne želite da koristite sok dodajte samo vodu i par kriški limuna. U agdu možete dodati i vanilin šećer, ja sam dodala 2 vrećice ali sam taj dio zaboravila snimiti.

Što se masnoće tiče, možete staviti samo puter, samo ulje ili mješavinu, ja sam pomiješala puter i ulje. Ako su jufke tanke smanjite količinu ulja i putera, biće dovoljno 50 gr putera i 50 ml ulja, ako su deblje jufke onda koristite 100 gr putera i 100 ml ulja.

Pecite je 25 do 30 minuta u zavisnosti od vaše rerne, 5 minuta pred kraj pečenja spustite je na dno rerne da i odozdo lijepo porumeni. Pita je hrskava kad je tek ispečete, nakon nekih sat i po upije svu agdu i postane mekša a nakon neka 4 sata sva bude mekana. Veoma je ukusna a jednostavna za pripremu, nadam se da će vam se svidjeti.

Potrebno je:

– 1,5 kg jabuka
– 2 kašike putera
– 2 kašike šećera
– 1 mala kašika cimeta
– 1 mala kašika vanilija ekstrakta ili 2 vanilin šećera
– 500 gr jufki za pitu ili baklavu (birajte tanke jufke)

Za agdu:

– 2 velike šolje šećera (450 gr), količina šećera može da se smanjuje – ako su jabuke skroz slatke možete staviti i 350 do 400 gr, a ako su kiselkaste možda trebate dodati još 50 gr u zavisnosti od toga kakvu pitu volite.
– 1 velika šolja vode
– malo manje od 1 velike šolje soka od jabuka (koji smo dobili kad smo iscijedili jabuke)
– ukupna količina tečnosti je 400 ml

Za posipanje jufki:

– 100 gr putera
– 100 ml ulja

Moja tepsija je 23×35 cm, bilo koja sličnih dimenzija će biti dobra.

Detalje pripreme pogledajte u video receptu:

Izvor: Arijeva kuhinja