SLADOLED BOLJI NEGO BILO KOJI KUPOVNI

Sastojci:

– 6 zumanjka
– 250 gr secera
– 2 zlicice naribana korice neprskanog limuna
– 1 dl svezi procedjeni sok od limuna
– 1/2 litre slatkog vrhnja (umucena u slag)

Priprema:

Zumanjke na pari mutiti dok ne pobele i neuvecaju volum, pa dodati secer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok smesa nepobeli i nezgusne se. Ukloniti sa vatre i ohladiti.

U ohladjeno dodati slag od slatkog vrhnja (prethodno ulupanu slatko vrhnje/slatka pavlaka). Sve sjediniti Kremu za sladoled pretresti u odgovarajucu posudu.

Ja sam kremu stavila u posudu koju sam prekrila pek-papirom. Odgore sam prekrila alu-folijom. Htela sam da prikazem na koji drugi nacin mozete zamrznuti ovaj sladoled ako nemate plasticnih posuda za zamrzavnje sladoleda. U zamrzivac na nekoliko sati.

Posle 3 h izvaditi sladoled napolje iz zamrzivaca. Izmiksati smesu i vratiti ponovo u zamrzivac. Vadjenjem smese iz friza i miksanjem dobija se fina krema. Izmiksajte 1-2 puta u toku dok se nestisne.

Savet

Pred posluzivanje posudu sa sladoledom izvaditi iz friza da sladoled se opusti.

Svaki put kad ocete oblikovati kuglu sladoleda zaronite zlicu za sladoled (specijalna zlica namenjena za sladoled) u vrelu vodu ili ispod mlaza vrele vode (ako je potrebno uronite jos jednom ili dvaput), sa mokrom i toplom zlicom zavacamo kremu i u krug okrecemo zlicu oblikujuci kuglu.

Lagano zlicu potresti da sladoled klizne iz zlice u tocir od kesa ili u desertnu casu.

Izvor: bonitarecepti.com