SEZAMOVE SNJEŽNE LOPTICE

sezamove-snjezne-loptice-7946f06d7a00a5ce96ece4fede0b165f_view_l

Ako ste ljubitelj sezama ili imate jednog takvog – razveselite ga ovim keksićima a time i sebe. Kako ono kaže Coca Colina reklama, ako učiniš samo jednoga sretnim i ti ćeš biti sretan.

Sastojci

– 100 g maslaca (80 g masti)
– 80 g meda
– 1 vanilin šećer
– 1 jaje
– 220 g brašna
– 1 žličica praška za pecivo
– 30 g sezamovog brašna ili sitno mljevenog sezama*
– 20 g sezamovih sjemenki
– i još šećer u prahu za valjanje keksića

Priprema

Omekšali maslac izradite s medom u pastu, dodajte vaniliju i jaje, opet izradite da se sve poveže pa dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, sezamovim brašnom i sjemenkama sezama.

Umijesite glatko tijesto. Otkidajte podjednake komadiće tijesta i oblikujte kuglice veličine oraha. Slažite na lim obložen papirom za pečenje.

Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva pa pecite keksiće 20 minuta. U međuvremenu pripremite zdjelicu šećera u prahu u koji ćete uvaljati vruće keksiće čim ih izvadite iz pećnice. Pustite da se ohlade pa uživajte u predivno prhkim kolačićima divne arome sezama!

Mljevene sezamove sjemenke i sezamovo brašno nisu jedno te isto. U slučaju sezamovog brašna prešanje se vrši prešom s koloturom, dobivena pogača fino se samelje i na taj način nastaje sezamovo brašno.

Tijekom proizvodnje sezamovog brašna iz sezamovih sjemenki ispreša se ulje, nakon čega se fino samelje, ali sitno samljevene sjemenke sezama mogu zamijeniti sezamovo brašno u ovom receptu jer ne utječe bitno na teksturu keksa, samo na aromu.

Izvor: coolinarka.com