Orginalni recept iz jedne slastičarne: Kremšnite bez pudinga i gustina

Sastojci

Za lisnate kore

– 50 dkg lisnatog tijesta

Za kremu

– 12 dcl mlijeka
– 12 dcl vode
– 35 dkg oštrog brašna
– 30 dkg šećera stavite odmah u mlijeko s 2 vanilin šećera
– 20 dkg šećera utucite u bjelanjke
– 10 jaja

Priprema

Pripremite lonac debljeg dna zapremine cca 7 l. Ali neka bude zbilja kvalitetan, u kome se ne prigara hrana samo tako lako.

Pomiješajte mlijeko i vodu, jedan dio mlijeka ostavite npr. oko pola litre da umutite brašno i žutanjke. Dakle stavite na vatru kuhati mlijeko s vodom i vanilijom (vanilin šećer, aroma vanilije).

U posudi umutite oštro brašno s žutanjcima i hladnim mlijekom (onaj dio koji ste ostavili na početku pripreme). Ako nemate pomagača koji će dok vi pazite mlijeko izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg i pomalo umutiti dio šećera koji ide u snijeg, to napravite prije nego pustite da se mlijeko zagrijava.

Kad mlijeko zavrije pjenjačom miješajući, dodajte smjesu žutanjaka i brašna. Od trena kad zavri sve vrijeme mješajući miješajte 9 minuta non stop. Tako trenirate mišiće…

Sad, kad sam pitala, mora li baš 9 ili može i koji minut više – odgovor je da je granica 9 a sad ako je i 10 minuta nije problem. Nemojte se uplašiti, na samom početku će masa biti tvrda, a kasnije sve rjeđa. Do kraja onih famoznih 9 minuta djelovat će kao da je i previše rijetka.

Lonac maknite s vatre i pomalo kuhačom, ne mikserom kuhačom dodajte istučeni snijeg s šećerom. Izuzetno je važno da šećer u snijegu bude sasvim otopljen, ne da koje zrnce hrusta, jer se tada u dodiru s vrelom kremom, on opušta i radi probleme.

Na prethodno ispečenu koru lisnatog tijesta ulijte gotovu smjesu, poklopite drugim pečenim listom lisnatog tijesta i to je to. Za početak neka se ohlade do sobne temperature, nemojte ih onako vrele tutnuti u hladnjak. Kad su ohlađene, mogu bez brige u hladnjak. Normalno ove kremšnite umjesto gornje kore mogu imati šlag i čoko glazuru.

A i nekoliko puta ih je sestra napravila na podlozi od petit keksa. Ako slijedite redom ove korake, uspjeh neće izostati. Dobit ćete drhtave, čvrste, visoke kremšnite. Mjera je za veliku, duboku tepsiju promjera kao one za el. štednjak.

Također lisnato tijesto je ono od pola kg, za svaku koricu pola. Znate da lisnato trebate peći na hladnom vodom polijanoj tepsiji na naopakoj strani i to na visokoj temperaturi. Također ga uvijek razvucite malo više od veličine pleha jer se ponekad “smanji”.

Kad ih hladne narežete, pospite šećerom u prahu, neposredno pred posluživanje. Uz kafu, vodu, uživajte…

Izvor: coolinarka.com