GRČKA TORTA: Ukusniju i bolju već dugo nisam pravila

Sastojci

Za 3 kore:

– 12 bjelanjaka
– 27 žlica šećera
– 12 žlica mljevenog plazma keksa
– 15 žlica oraha

Za kremu:

– 12 žumanjaka
– 200 g šećera
– 2 pudinga od vanilije
– 600 ml mlijeka
– 300 g margarina
– 100 g šećera u prahu
– 200 g sjeckanog plazma keksa
– 200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila milku sa Oreo keksima)
– 200 g krupnije mljevenih oraha

Priprema:

Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 žlica šećera, 4 žlice mljevenog plazma keksa i na kraju 5 žlica mljevenih oraha.

Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti. Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta.

Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku.

Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način.

Na isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih. Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu. Staviti na tihu vatru lonac sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine).

Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta.

Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu.

Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse. Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru.

Poravnati kremu na bočnim stranicama torte. Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.

Izvor: recipeci.com