RECEPT ZA PRAVI CHEESECAKE: KAO IZ NAJBOLJIH RESTORANA

Sastojci:

– 300 gr plazma keksa
– 5 kašika mleka
– 180 gr maslaca ili margarina

Beli fil:

– 1 kom Ella sira (450 gr)
– 1 krem fix
– 1 vanilin šećer
– 50 ml vode
– 1 želatin (10 gr)
– 500 ml biljne pavlake (Meggle)
– 220 gr šećera u prahu

Voćni fil:

– 450 gr crvenog voća (ja sam koristila maline i kupine)
– 100 ml vode
– 1 želatin (10 gr)
– 50 ml vode za želatin
– 4 kašike šećera

Priprema:

Voće kuvati sa vodom i šećerom oko 10 min. Jedan želatin takođe ostaviti da nabubri 10 min. u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre.

Ostaviti da se ohladi. Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim plazma keksom i mlekom. Smesa će biti prilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm).

Ostaviti u frižider da se stegne dok mutite beli fil. Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri).

Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.

Kada se crveni fil ohladio, rasporedite ga lagano preko belog fila.Ostaviti u frižideru da odstoji 6 do 8 sati u kalupu. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to…

Vaš cheesecake je gotov!

Prilikom pripreme belog fila koristite pavlake biljnog porekla (ja sam koristila Meglle), jer su izdašnije i ne promeni im se ukus u frižideru posle nekoliko dana (za razliku od onih na bazi mleka).

Izvor: domacikolaci.net