VASINA TORTA: Stari recept s početka 20-og vijeka

Sastojci

Potrebno je za koru:

– 5 jaja
– 5 kašika šečera
– 1 kašika brašna
– 6 kašika mlJevenih oraha

Za prvi nadjev:

– 250 ml mlijeka
– 2 kašike šečera
– 200 g mljevenih oraha
– 5 žumanaca
– 5 kašika šečera
– sok i kora od pomorandže
– 100 g čokolade za kuhanje
– 150 g putera

Za drugi nadjev:

– 5 bjelanceta
– 5 kašika vode
– 10 kašika šečera

Priprema:

Umutiti dobro 5 bjelanceta, dodati 5 kašika šečera, mutiti dalje, zatim dodati 5 žumanaca, mutiti dalje da se masa izjednači, zatim dodati jednu kašiku brašna i 6 kašika oraha.

Sve izmješati, pa sipati u okrugli kalup za tortu u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Rernu zagrijati na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 (sa ventilatorom) i peči oko 25 minuta.

Zagrijati 250 ml mlijeka sa dvije kašike šečera, dodati 200 g oraha i mješati kratko vrijeme. Posebno umutiti 5 žumanca sa 5 kašika šečera i to staviti u prohladjeno mlijeko sa orasima i izmješati.

U to dodati sok i narendanu koru od jedne pomorandže, otopljenu čokoladu i lagano promješati. Na kraju dodati 150 g umučenog putera. Masu izjednačiti i premazati koru od torte.

Premaz:

5 kašika vode i 10 kašika šečera ukuhati da dobijete sirup gušći nego za slatko, pa lagano sipati u dobro umućenih 5 bjelanceta, neprekidno muteći.

Mutiti sve dok se samo ne ohladi. Ako žurite, stavite činiju u kojoj mutite u hladnu vodu sa ledom. Ohladjenim premazati tortu.

Izvor: domaćica.com