PREUKUSNE KOCKE OD VANILIJE I ČOKOLADE

vukovarske-kocke-c0a6c48d280f12db4cc05d19b4f4bb68_view_l

Sastojci

– 1 pakovanje rozen kora

Bijela krema

– 5 dcl mlijeka
– 2 pudinga od vanilije + 125 gr šećera
– 100 gr bijele čokolade
– 5 dkg mlijeka u prahu
– 100 gr margarina
– 100 gr lemon curd creme

Tamna krema

– 5 dcl mlijeka
– 2 pudinga od vanilije + 125 gr šećera
– 100 gr crne čokolade (60% kakaa)
– 150 gr lješnjaka
– 100 gr margarina

Glazura

– tamne čokolade
– 50 gr margarina
– 1 mala žličica ulja

Priprema

Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.

Za bijelu kremu

Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo  prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi.

Za tamnu kremu

Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.

Slaganje kolača

Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora.

Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.

Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.

Izvor: coolinarka.com