NE PEČE SE – LEDENA BANANA TORTA

Lagana, nepečena, voćna torta…

Sastojci

– 300 gr mljevenog PLAZMA keksa
– 200 gr kokosa
– 200 gr šećera u prahu
– 2 dcl soka od narandže
– 1 l mlijeka
– 1 puding od vanilije
– 1 puding od čokolade
– 4 žlice gustina
– 2 margarina od po 250 gr
– 200 gr petit
– 1/2 l slatkog vrhnja
– 4 banane
– 10 žlica šećera
– sok od narandže za umakanje keksa

Priprema

I fil:

U 1/2 l mlijeka, skuhati puding od vanilije, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina.

II fil:

U 1/2 l mlijeka skuhati puding od čokolade, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina. Oba fila ostaviti u frižider oko sat vremena.

Kora:

Izmješati plazma keks i kokos (umjesto kokosa možete staviti orahe), preliti sa 2 dcl soka od narandže, posebno umutiti 1 margarin i 200 gr šećera u prahu, pa sve spojiti. Ostaviti u frižider oko sat vremena. Onda podjeliti na dva dijela.

Slaganje torte:

Koristila sam okrugli kalup promjera 26 cm i obložila prozirnom folijom. U kalup rukom utisnuti polovinu kore od plazma keksa.

Zatim premazati polovinom I fila, pa složiti red petit keksa, namočenog u sok od narandže. Onda premazati polovinom II fila, pa banane isječene na kolutove ili po dužini koje smo poprskali limunovim sokom.

Opet premazati drugom polovinom II fila, opet petit keks, pa ostatak I fila.

Na kraju kora od plazma keksa koju je malo nezgodno utisnuti po vrhu, ja sam je razvaljala izmedju dvije prozirne folije na krugu (od drugog kalupa) i samo prenijela i lagano utisnula.

Ostaviti u zamrzivaču oko 3 sata. Onda tortu okrenuti na tacnu i premazati šlagom ili preliti čokoladom i staviti u frižider.

Napomena:

Umjesto kokosa možete staviti pečene, mljevene orahe ili lješnjake. Nisam probala smanjiti margarin u kori od keksa, ali mislim da može jer je dosta čvrsta. Umjesto banana, može se staviti i neko drugo voće. Torta je visoka i izdašna.

Izvor: coolinarka.com