NAJBOLJI BISKVIT ZA SVE TORTE: Evo kako ga napraviti korak po korak

ss

Mnoge se često pitaju kako ispeći dobar biskvit, jer ne ispadne uvijek najbolje. Upravo od njega često zavisi i kvalitet torte. Pa, u čemu je onda tajna pravljenja klasičnog biskvita?

Podjeliću sa vama svoje znanje pripreme biskvita, korak po korak, možda će nekome biti od koristi.

Za njegovu pripremu uzimam:

– 6 jaja (dobro ohlađenih)
– 200 gr šećera
– 200 gr brašna

Ako nemate toliko jaja, uzmite koliko imate, ali proporcionalno smanjite količinu drugih sastojaka. Moja tepsija je prečnika 25 cm. Uključite rernu da se zagrijeva, na 180 stepeni.

Veoma pažljivo odvojte bjelanca od žumanaca. Posuđe treba da bude čisto i suho. Mutimo bjelanca. Radim to dugo, dok pjena ne postane veoma gusta. I ako mislite da je gusta, mutite je još malo. Provjerite, da li ste dobro umutili bjelanca – okrenite sud, ona ne treba da ispadnu.

217-300x224

Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno, kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cijele količine šećera. Mutim sve do trenutka dok se, zbog gustine, mikser jedva okreće.

317-300x224

Sada se vraćamo žumancima. Njih mutimo lagano mikserom. Brašno prosijavam odmah na umućena bielanca. Brašno obavezno mora biti prosijano!

613-300x224

Odozgo na brašno dodajem žumanca.

815-300x224

Sada sve zajedno lagano mješam varjačim. Ne pretjerujem sa mješanjem. Kad grudvice nestanu, prestajem sa mješanjem.

910-300x224

Pripremam tepsiju. Stavim u nju papir za pečenje i ničim ne premazujem. Tijesto polako i pažljivo izručim u tepsiju i stavim u zagrijanu rernu. Kod prečnika tepsije 25 cm, vrijeme pečenja je oko 40-45 minuta. Rernu za vrijeme pečenje bolje ne otvarati, da tijesto ne padne.

1114-300x224

Ispečen biskvit vadim iz rerne, sačekam da se ohladi, nakon toga vadim iz tepsije. Papir se sklanja bez problema. Ovakav je moj biskvit.

Izvor: uspesnazena.com