NAJBOLJE TULUMBE IZ NANINE SEHARE

c350bafb6d834db5d07ff1b152f35a13_view_l

Kada ovako gledamo recept za tulumbe rekli bismo: “Ma sta je to, neke osnovne namirnice i gotovo”… e tako sam ja pomislila kada sam im krenula praviti prije paaaar godina, medjutim, nije tako… tragajući za receptima, izvukla sam ovaj iz nanine sehare… nadam se da ce i vama uspijeti.

Sastojci

– 1 l mlijeka
– 500 gr brasna
– 3 supene kasike ulja
– 7 jaja
– 1 prasak za pecivo
– prstohvat soli
– prstohvat secera

Za agdu

– 750 gr secera
– voda 1 cm iznad secera u serpi

Priprema

Napraviti agdu. U serpu staviti secer i vode toliko da je bude 1 cm iznad secera. Oko 5 minuta pred kraj kljucanja agde staviti kolutic limuna.

Ohladiti agdu i presuti je u posudu u kojoj cete servirati tulumbe.

Zatim u serpu staviti mlijeko i ulje, te prokuhati.

U skuhano mlijeko na vatri lagano dodavati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i kuhati tijesto do te mjere da se odvaja od zidova serpe, zatim se na dnu iste stvori korica prilikom pecenja i kada uzmete komadic tog tijesta, NE SMIJE se lijepiti za ruke, e tada je tijesto kuhano.

Da biste brze ohladili tijesto iskidajte ga na komadice u posudi.

U ohladjeno tijesto dodajite jedno po jedno jaje i rucno ga izradjujte, te kada ih sve istrosite dobijete jednu finu kompaktnu smjesu.

“Rekvizitom” za tulumbe raditi tulumbe i redati ih u serpu u koju ste stavili 250 ml ulja i zagrijali na najnizoj temperaturi vaseg sporeta.

Prziti ih lagano, ali je JAKO BITNO da to bude na najnizoj temperaturi.

Isprzene tulumbe vadite na kuhinjski papir, dovoljno je da na papiru odstoje 2 minuta, i redajte ih u ohladjenu agdu koju ste na pocetku vec stavili u posudu za serviranje.

I tako nastavite ponavljati postupak dok ne potrosite tijesto.

Tulumbe servirajte ohladjene.

Izvor: coolinarka.com