3 RECEPTA – KROFNE, FRITULE I KROŠTULE: Toliko su ukusne da ćete prste lizati

Zapravo ih je jednostavno napraviti ako u rukama imate dobar recept. Ne treba spominjati da će vam cijela kuća, a i susjedstvo, zamirisati kada krenete pržiti ove prefine poslastice.

KROFNE

Sastojci:

– 350 g oštroga brašna
– 1/2 dl ulja
– pola limuna
– 10 g vanilin šećera
– jaje
– 50 g šećera u prahu
– ulje za prženje
– 50 g šećera
– 5 g soli
– 3 žumanjka
– 2 dl mlijeka
– 150 g marmelade
– 1/3 dl rakije
– kocka svježega kvasca

Priprema:

Kvasac razmrvite u malo mlakoga mlijeka, šećera i brašna. Načinite kvas i ostavite na toplome da uzraste. Pomiješajte brašno, ulje, šećer, malo soli, ribanu limunovu koricu, rakiju, vanilin šećer, jaje i žumanjke. Umiješajte kvas i preostalo toplo mlijeko.

Miješajući načinite glatko tijesto te ga ostavite da opet uzraste. Tijesto razvaljajte na 1 cm i ostavite oko 30 minuta. Oblikujte ga čašom ili prstenom. Pržite ih s jedne pa s druge strane, izvadite na ubrus i uz pomoć štrcaljke napunite.

KROŠTULE

Sastojci:

– 500 g brašna
– 0,5 dl ulja
– 100 g šećera kristal
– sol
– kora limuna
– 0,3 dl rakije
– ulje
– šećer u prahu

Priprema:

Ulje, šećer, sol, rakiju i naribanu koricu od limuna izmiješajte i dodajte u brašno. Umijesite tijesto, podijelite ga na tri ili četiri dijela. Svaki dio tijesta posebno razvaljajte u tanku plohu, pa ih izrežite u trake i prutiće, koji se savinu, pa se krajevi preklope jedan preko drugog. Tako oblikovane kroštule pržite na vrućem ulju. Stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja i pospite šećerom u prahu.

FRITULE

Sastojci:

– 500 g brašna
– 20 g kvasca
– 2 žutanjka
– 80 g grožđica
– 50 g šećera
– šećer u prahu
– 20 g maslaca
– 1,5 dl jogurta
– dl mlijeka
– 0,25 dl rakije

Priprema:

Izmiješajte brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice, rastopljen maslac, rakiju i naribanu koricu limuna. U drugoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u dl mlijeka te ostavite na toplom.

Dodajte u brašno s jogurtom i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto 30 minuta. Ulje zagrijte, žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte ga pržiti. Fritule okrećite da porumene sa svih strana.

Izvor: 24sata.hr