KROFNE ZA KOJE SU MI SVI TRAŽILI RECEPT

Sastojci:

– 800 g brašna + za doradu testa
– 400 ml toplog mleka + 100 ml vode
– 1 kašičica soli
– 50 ml ulja
– 1 jaje + 1 žumance
– 14 g suvog ili 40 svežeg kvasca
– 2 kašike šećera

I još:

– prah šećer izmešan sa vanilom
– ulje za prženje

Priprema:

Dojna je ovo pripremala u pekarici, ja je nemam te sam sve radila sa mikserom.

Mleko i vodu zagrejati da bude mlako, dodati kvasac,šećer i trećinu brašna i sve dobro izmešati sa žicom, dodati ulje, so i blago umućeno jaje i žumanac (ja sam ovde stavila 2 cela jajeta) i još jednom sve dobro sjediniti i na kraju dodati ostatak brašna i mikserom sve umesiti.

Testo je izuzetno meko, i po malo se lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, posuti sa malo brašna, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Pobrašniti radnu površinu i isipati naraslo testo i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i rastanjiti testo oko 1cm debljine. Ja ne koristim brašno za tanjenje testa, meni je gustin mnogo bolji.

Vaditi modlicom krugove iz testa i stavljati ih na pobrašnjenu tacnu, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko pola sata. Delovi koji su vam ostali posle vađenja krofni, ponovo premesiti, rastanjiti i vaditi krofne i tako dok imate testo.

U veću i dublju šerpu sipati dosta ulja, zagrejati, ali ne sme da vam bude prevruće, jer će krofnice da izgore a unutra će ostati žive, ili, ako ulje nije dovoljno vruće, upiće previše ulja i biće masne.

Ja kad pravim krofne, po receptu moje mame, dodajem i čepić pun rakije ili ruma, ovde nisam i krofne su bile odlične, nisu bile uopšte masne. Kod mene je temperatura obično na polovinu podeoka, od 1 do 9, kod mene je na 4.

U zagrejano ulje stavljati krofnice, donji deo, koji je bio na tacni, sada je gore i nemojte stavljati previše krofnica, moraju imati dovoljno mesta da možete da ih okrenete, poklopiti i pržiti dok vam donja strana ne porumeni, ne više od 2 do 3 minute po strani, ali jedniom kad ih okrenete, nemojte ih više poklapati.

Ja ranije nisam nikad poklapala krofne dok sam ih pržila i uvek su bile dobre, ovako mi se više sviđaju. Vaditi krofne u dublju zdelu, koju ste prekrili sa nekoliko kuhinjskih papira da se ocede od viška masnoće.

Stavljati ih na žicu, dok pržite ostale. Izmešati prah šećer sa vanilom i posuti ih i po želji, možete ih puniti džemom, lemon curd-om, nutelom.

Izvor. coolinarka.com