KOLAČ OD METRA: Za sve prigode, a pogotovo ako očekujete veće društvo

Sastojci (za 10 osoba)

Biskvit:

– 4 komada žutanjka
– 6 komada bjelanjka
– 25 dkg šećera
– 1,5 dcl ulja
– 1,5 dcl vode
– 25 dkg brašna
– pola vrećice praška za pecivo
– 2 žlice gorkog kakaa

Krema:

– 2 komada žumanjka
– 8 dkg šećera
– 1/2 litre mlijeka
– 2 komada pudinga od vanilije (prah za puding)
– 25 dkg maslaca/margarina
– 12 dkg štaub šečera

Priprema:

Žumanjke izraditi sa šećerom i dodati sve ostale sastojke. Snijeg od bjelanjaka dodati na kraju. Smijesu podijeliti u dva jednaka dijela. kako bi dobila približno iste dijelove, sa šefljom sam naizmjence stavljala dio u protvan u kojem se peče, a dio u posudu.

U dio smjese koji je u posudi, staviti kakao i promješati. I tu smjesu staviti u protvan. Tijesto se peče u rebrastim protvanima dužine 50 cm. Da li je tijesto pečeno, provjerit sa vilicom ili čačkalicom. Kada je tijesto ispečeno, izvaditi ga na neku podlogu i narezati po “rebrima”.

Dok se tijesto peklo, napraviti kremu. Žumanjke razraditi sa šećerom. Dodati puding i malo mlijeka. Sve dobro razraditi kako ne bi bilo grudica. Sve zajedno dodati u mlijeko koje se kuha. Uz stalno miješanje pustiti kremu da kipi 2-3 minute. U hladnu kremu dodati maslac/margarin koji smo prije toga razradili sa šećerom u prahu.

Sada sa kremom naizmjenice “lijepiti” tamno tjesto sa bjelim tjestom. Tako skroz dok ne potrošimo svo tijesto. Ja sam napravila ovaj put 2 komada od pola metra, jer nisam imala niti jednu dugačku tacnu na koju bi mi stao metar kolača. Ostatak kreme premazati preko kolača i na to još staviti šlag. Nekad šlag malo ukrasim i sa otopljenom čokoladom za kuhanje.

Kolač se reže u koso, kako bi dvobojni biskvit “odradio svoje”. Ja znam napravit duplu smjesu i uvijek sve potrošim. Onda je kolač puno sočniji. U kremu uvijek stavim manje maslaca/margarina od ovoga što piše u receptu. Najviše vremena u izradi kolača potrošim na to “lijepljenje” biskvita, ali isplati se.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live