KIKIRIKI BAJADERA

Sastojci:

– 180 ml vode
– 75 gr margarina
– 180 gr šećera
– 250 gr mlevenog keksa
– 200 gr kikirikija
– 75 gr crne čokolade
– 100 gr bele čokolade

Ukoliko pravite posnu bajaderu, a nemate posne bele čokolade ili ne želite da stavite izuzmite je iz recepta.

Glazura:

– 125 gr crne čokolade
– 2 kašike ulja

Priprema:

Pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru da provri. Kada provri dodati iseckan margarin, pa mešati dok se ne otopi. Kada se margarin otopio skloniti sa vatre pa dodati mleveni kikiriki i 200 gr mlevenog keksa. Sjediniti pa podeliti na dva dela.

Odmah u jedan deo dodati ostalih 50 gr keksa a u drugi rendanu čokoladu i mešati da bi se otopila, a to će jako brzo jer je masa vruća, a čokolada je izrendana. U manji kalup, tepsijicu ili nešto slično staviti papir za pečenje pa istresti jednu masu i poravnati.

Ja poravnam čašom jer oklagiju ne mogu da uguram. Otopiti belu čokoladu pa preliti preko prve mase i kašikom je razmazati svuda. Sačekati da se stegne čokolada ili staviti malo u frižider.

Odgore stavljati kašikom drugi sloj koji se sad već malo prohladio, zato ga stavljamo kašikom, svuda po malo i onda samo polako kašikom poravnamo.

Opet uzmemo čašu i lagano nekoliko puta odgore poravnamo i taj drugi sloj. Tek kada sam stavila prvi svetli sloj u tepsiju sam shvatila da sam trebala tamni, da bi mi gore bio svetli pa glazura, ali gotovoooooo.

Otopiti čokoladu sa uljem, promešati da se sjedini. Otapamo na baš laganoj vatri uz mešanje ili u mikrotalasnoj na srednoj vatri zagrevajući po 15 sekundi, pa promešamo i tako dok se čokolada ne otopi.

Preliti preko bajadere i ostaviti da se stegne. Kada se stegne samo uhvatite za krajeve papira za pečenje i izvadite na tacnu, isečete i poslužite.

Izvor: domacirecepti.net