KIFLICE KOJE SVI MOGU JESTI: U TIJESTU NEMA ŠEĆERA

Ukoliko imate u obitelji dijabetičara, može se koristiti neko punjenje za dijabetičare pošto u tijestu nema šećera.

Sastojci

Tijesto:

– 1 kg brašna
– 500 gr margarina
– 4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
– prstohvat soli

Ostalo:

– 200 gr pekmeza od šljiva
– jedan žutanjak
– šećer u prahu za posipanje

Priprema

Tijesto:

Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.

Dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći. Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela.

Uzeti prvi dio i tanko razvaljati, ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu.

Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta. Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže.

U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi. Još tople posuti šećerom u prahu.

Posluživanje

Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam. Od ove količine dođe oko 200 keksića!