KADAIF: Stari recept za ukusnu domaću poslasticu

kadaif-sa-suhim-grozdjem-i-gerberpogaca

Sastojci

– 1 vrećica rezanaca za kadif
– 200 g maslaca
– 5 kašika ulja
– 400 – 500 g oraha

Za agdu

– 1 kg šećera
– 3 kriške limuna
– voda

Priprema

Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samljeti.

Pripremiti tepsiju, malo dublju. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Sada vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa ravnomjerno rasporedimo orahe. Ostatak kadifa raširimo po orasima i lagano rukama pritisnemo. Prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upalimo na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Gotov je sa pečenjem kada se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Čim smo kadaif stavili u rernu pristavimo agdu. Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif. U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad. Dodamo i limun. Kada agda proključa smanjimo vatru i kuhamo je još 15 minuta. Nakon toga isključimo ringlu i skinemo šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo neka se malo ohladi, otprilike 10 minuta. Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevamo kadaif.

Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još 3 miute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još 2 minute. Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu.

Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temp.