JUTARNJA ROSA: Fantastičan kolač

Sastojci

– 200 gr margarina
– 1 šolja šečera (250 ml šolja)
– 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
– 2 šolje brašna
– 250 ml kiselog vrhnja
– 5 žlice mlijeka
– 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
– 1 kesica prašak za pecivo

Za kuglice:

– 200 gr svježeg sira
– 4 žlice šečera
– 1 žumanjak
– 1 kesica vanilin šečer
– 7-8 žlica kokosovog brašna

Za kremu:

– 350 ml. mlijeka
– 150 gr šečera
– 3 žlice mekog brašna
– 1 kesica vanilin šečer
– 100 gr margarin (dodaje se kad se ohladi krema)

Priprema:

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica. Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata.

Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak, kiselo vrhnje, na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko, izmiksajte i polako dodavajte brašno. Izmiksajte fino.

Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa. Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom.

Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju. Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br. 24 ili u manju tepsiju. Ohladite. Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.

Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica. A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.

Kremu ohladite i dodajte 100 gr margarina i izmiksajte mikserom. Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.

Izvor: coolinarika.com