JEDNOSTAVNI ČOKO PUTER KOLAČ: TOPI SE U USTIMA

Ako ste u potrazi (a i ako niste) za čokoladnim kolačem koji se jednostavno pravi, a topi u ustima, ovo je prava stvar. Brzo se priprema, sastojci su jednostavni, ukus odličan.

Količina je za kalup dimenzija 10×20 cm. Ja nisam imala takav, pekla sam u dimenzijama kalupa pri dnu 7 cm širine, 33 cm dužine, pa je kolač bio malo tanji.

Sastojci za čoko deo:

– 140 gr čokolade za kuvanje
– 50 gr putera
– 50 gr smedjeg šećera
– 1 jaje
– 35 gr brašna

Sastojci za puter deo:

– 120 gr putera
– 100 gr šećera
– 2 jajeta
– 120 gr brašna
– 2 gr praška za pecivo
– 50 ml mleka

Uključite rernu da se ugreje na 180 C . Pripremite kalup tako što ćete ga obložiti alufolijom.

Priprema čoko dela:

Čokoladu i puter otopiti na pari. Skloniti sa vatre i ostaviti 5 minuta da se malo prohladi. Dodati smedji šećer, dobro izmešati. Dodati jaje, dobro izmešati.

Na kraju, dodati brašno i sve zajedno izmešati da bude glatka masa. Sipati masu u pripremljen kalup, poravnati i staviti u ugrejanu lernu da se peče 15 minuta (na 180 C).

Priprema puter dela:

Dok se peče čoko deo, umutite puter i šećer mikserom, dok ne postane kremasta masa. Dodajte jedno jaje, dobro izmiksajte, dodajte drugo jaje, ponovo dobro izmiksajte.

Odvojeno pomešajte brašno i prašak za pecivo. Sipajte brašno sa praškom u masu od putera, šećera i jaja. Sve dobro izmiksajte. Izvadite pečeni čoko deo, te brzo sipajte puter deo na njega, poravnajte i vratite u lernu na 160°C da se peče još 30 – tak minuta.

Izvadite, prevrnite na tacnu, skinite foliju, te opet prevrnite na tanjir na kojem ćete poslužiti kolač, tako da čoko deo bude dole.

Čoko puter kolač služite dok je vruć (ali da ne peče), tada je najukusniji.