FENOMENALNA FERERO TORTA: BRZO I BEZ PEČENJA

Sastojci:

– 250 grama mljevenog keksa
– 300 grama pečenih lješnjaka
– 100 grama putera
– 150 ml mlijeka
– 500 ml slatke pavlake (400 ml za fil i 100 ml za glazuru)
– 700 grama kisele pavlake
– 100 grama šećera u prahu
– 150 grama mliječne čokolade
– 100 grama crne čokolade + 100 grama za glazuru

Priprema:

Prvo pravimo koricu. Pomiješati mljeveni keks i 150 grama mljevenih lješnjaka. Preliti otopljenim puterom i promiješati. Zatim dodati pola količine mlijeka pa promiješati, a zatim dodati i ostatak. Miješati sve dok se sve ne sjedini i masa bude svuda jednaka.

Obruč prečnika 26 cm uviti prijanjajućom folijom pa staviti na tacnu. Istresti cijelu masu za koru i utisnuti na tacnu svuda jednako. Za fil umutiti 400 ml slatke pavlake. Posebno umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Kiselu pavlaku dodati slatkoj i zajedno izmiješati. Zatim dodati otopljenu i prohlađenu mliječnu čokoladu.

Najbolje prvo otopiti obje čokolade pa, dok umutite slatku i kiselu pavlaku, one će se prohladiti. Dodati mliječnu čokoladu pa promiješati. Zatim dodati samljevene napolitanke i samljevene lješnjake, preostalih 150 grama. Izmiješati sve zajedno pa dodati crnu čokoladu pa opet promiješati, sve dok se sve ne sjedini i postane jednako. Istresti sav fil preko kore i poravnati.

Izlomiti 100 grama crne čokolade pa je preliti vrelom slatkom pavlakom (onih 100 ml) i miješati dok se ne dobije glazura. Preliti glazuru preko fila, polako je sipajući preko kašike ili lopatice, da ne biste dobili rupu u filu. Tacnu malo nagnuti lijevo pa desno, da se glazura svuda jednako rasporedi.

Dekoraciju uraditi po želji: može se samo posuti sjeckanim lješnjacima, to je već vaš izbor, sve po želji. Ostaviti da odstoji malo u frižideru, da se stegne i ukusi sjedine pa poslužiti.

Izvor: domacikolaci.net