Domaći keksi – stari i vrlo jednostavan recept

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

Ovo je vrlo stari i vrlo jednostavan recept za kekse, ali i vrlo stari način izrade keksa. Tako su se keksi radili dok sam ja bila dijete.

Dodatak za profiliranje oblika, koji se stavljao na stroj za mljevenje mesa, bio je prije šezdesetak – pa i više godina – pravi hit.

Ovaj recept je i danas vrlo dobar i koristan, a prikazani način izrade keksa je samo mala muzejska gastro-šetnja na temu: tak su to delali naši stari. Možda i nekoga od vas podsjeti na vremena ovih domaćih keksa.

Sastojci

– 30 dag glatkog brašna
– 15 dag maslaca
– 2 jaja
– 15 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– prstohvat soli
– po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu

Priprema

U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom, jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.


Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio se nastavak za profiliranje keksa.

Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način. Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.

Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite kakao ili čokoladu. Kekse možete raditi u raznim oblicima ovako…

… ili ovako.

abb442cd3256866b81cbaddc83d93c87_view_l

Nožem odrezati na željenu dužinu.

Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na temperaturi od 175°C, 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.

Izvor: coolinarka.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: