MAČIJE OČI: ČOKOLADNI ROLAT SA BANANAMA

Ovo je jedan jako fini čokoladni kolač sa fantastičnom kremom od čokolade i jaja kojem banane u sredini daju potrebnu svježinu, jer krema u kojoj ima stvarno dosta čokolade je jaka i konkretna. Neke velike komplikacije oko izrade nema.

Treba samo pripazati da krema ne bude pregusta jer će se jako teško razmazivati po biskvitu s obzirom da je nema puno, a treba je nanijeti ravnomjerno na veću površinu (tanki biskvit veličine velikog lima iz pećnice).

Nadalje, ovo je kolač kojega nema puno (rolada dužine velikog lima iz pećnice i debljine cca 15 cm) pa imajte to na umu ako radite kolače za veće društvo. Sve ostalo ćemo vam opisati u samom postupku. Vjerujemo da će vam se svidjeti, naročito ako volite čokoladu i čokoladne kolače.

Sastojci

Za biskvit:

– 6 jaja
– 5 žlica šećera
– 2 žlice brašna
– 2 žlice kakaa
– 1/2 praška za pecivo (puna čajna žličica)

Za kremu:

– 3 jaja
– 12 dag šećera
– 20 dag čokolade za kuhanje
– 2 vanilin šećera s aromom ruma
– 15 dag margarina ili maslaca

I još:

– 4 banane

 Priprema

Za biskvit:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa miksati prvo žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, prašak za pecivo i kakao te dobro sjediniti. Na kraju lagano umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu na papir za pečenje u velik lim.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Izvaditi iz pećnice pa još vrući biskvit zamotati u roladu zajedno s papirom za pečenje. (radite ovo kuhinjskom rukavicom ili uz pumoć krpe kako se ne biste opekli) Pustiti da se tako zamotan biskvit ohladi.

Za kremu:

Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Tada masu prebaciti u lončić na paru pa kuhati punih 10 minuta na jakoj pari uz stalno miješanje.

Krema se uslijed ovoga neće odmah stvrdnuti ali tako reba biti. Maknuti s pare pa u još vruću kremu dodati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se sve skupa lijepo ne sjedini. U prohlađenu kremu umiješati posebno izrađen margarin ili maslac.

Sada roladu odmotati, pažljivo odstraniti papir za pečenje pa sa 2/3 kreme premazati ravnomjerno. Sa svake strane biskvita složiti po 2 banane (ako ste kupili banane koje su jako zakrivljene tada ih prerežite i tako nekako složite da budu u nekom redu jedna iza druge.

Za ovo vam je potrebno 4 banane. Postaviti roladu na pladanj tako da zamotana strana bude prema dolje, (prije toga onaj spoj malo ‘zalijepite’ sa manjom količine kreme da se ne razdvaja, premazati ostatkom kreme i rashladiti.

Poslužiti narezano na šnite.