ČOKOLADNA KARAMEL TORTA: Brzo i bez pečenja

Ako ste ljubitelj čokoladnih torti, onda je ovo recept baš za vas! Ova fenomenalna torta nije komplikovana za napraviti, a tako je ukusna i izdašna da će vam postati jedna od omiljenih.

Sastojci:

– 250 grama karamelizovanog keksa tipa Speculaas
– 250 grama čokolade za kuvanje
– 620 ml kondenzovanog mlijeka
– 400 ml slatke mliječne pavlake
– 100 grama putera
– 15 grama želatina u prahu
– 100 ml vode
– šlag za dekoraciju

Priprema:

Želatin razmutiti u vodi i ostaviti desetak minuta da nabubri. Kondenzovano mlijeko, puter i čokoladu zagrijavati na tihoj vatri dok se čokolada i puter ne istope.

Želatin zagrijati u mikrotalasnoj 10-15 sekundi pa ga dodati prethodnoj smjesi. Dodati i hladnu slatku pavlaku, da odmah smanjite temperaturu fila. Dobro izmiješati i ostaviti u frižider, oko jedan sat, sve dok fil ne krene da se steže.

U kalup za torte, prečnika 20 cm, dole staviti najlon foliju, rasporediti nekoliko komada keksa, sipati dvije kašike fila, ostaviti pet minuta u zamrzivač pa ponavljati postupak još dva puta, gornji sloj neka bude fil.

Tortu ostaviti u frižider da prenoći. Nožem proći uz obruč kalupa i odvojiti ga. Širom lopaticom tortu, zajedno sa najlonom folijom, odvojiti od dna kalupa, pažljivo ukloniti foliju stavljajući tortu na tacnu. Dekorisati šlagom i komadićima čokolade.

Napomena: Kondenzovano mlijeko možete nabaviti u bolje opskrbljenim prodavnicama, a možete ga napraviti i sami.

Izvor: Mamina jela