ČOKOLADNA HALVA SA NARANČOM

Sastojci

– 100 ml suncokretova ulja
– 500 gr griza
– 220 gr cokolade za kuvanje najmanje 52%

Sirup

– 1.200 ml tekucine pola vode, pola soka od narance
– 400 gr secera
– 1 kom drvce cimeta

Priprema

Prvo uradimo sirup, sve sastojke u serpu i staviti da prokuva. Skinuti sa vatre i odloziti. U jednoj posudi otopiti cokoladu na pari. U drugu serpu ulje i kad se ugrije dodati griz.

Mjesati na srednje jakoj vatri da se malo poprzi, vise da se ugrije. Ja volim da je svetlije, i ovde je potrebno zbog kontrasta. Skinuti sa vatre pa pazljivo dodati sirup. Nastace mali gejzer, pazljivo promjesati, cuvajte ruke.

Vratiti na vatru i kuvati uz stalno mjesanje. Gotovu smjesu podjeliti jedan deo malo vise od pola, u njega umjesati otopljenu cokoladu i fino izjednaciti. Drugi malo manji ostaviti kako je.

U formu od kuglufa ili koju zelite stavite prvo jedan deo cokoladne smjese. Utisnuti fino sa mariz ili kasikom. Preko svetliji pa gore cokoladni. Utiskivati da ne ostane rupa, puno je lakse raditi dok je vruce ili toplo.

Ostaviti da se ohladi pa poklopiti tanjirom, okrenuti, skinuti formu i sluziti. Nama se puno dopada. Spoj cokolade, pomorandze, cimeta. Mi volimo i da je slatka- ako neko zeli moze da smanji malo secer, uostalom i ne pojede se velika kolicina odjednom.

Izvor: coolinarka.com