Bunar kifle – starinske vodene kiflice kao nekada (VIDEO RECEPT)

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

Bunar kifle starinske vodene kiflice kao nekada ili kiflice sa masti. Ne radim ih često jer je dugotrajan postupak izrade ali vrijedi svaku sekundu koju provedem u kuhinji za ovaj poseban okus. Bunar kifle se zovu jer nekoć davno žene nisu imale hladnjaka, a obzirom da je temperatura u bunaru daleko niža nego vani, znale su tijesto zamotati u krpu, staviti u kantu punu hladne vode i spustiti u bunar.

Sastojci

– 400 g brašna (glatko) + žlica za uzdignuti kvasac
– 1 vel. žl. šećera
– 1/2 svježeg kvasca (germe) 20 g (a može i paketić 7 g suhog)
– 1 mala žl. soli
– 2 dcl mlakog mlijeka
– 200 g masti

Nadjev:

– pekmez od šljiva ili po želji

Priprema:


Možete koristiti suhi ili svježi kvasac. U popisu sastojaka su navedene točne količine. Kvasac izmrviti pa dodati žlicu brašna, šećera i mlako mlijeko prema količinama navedenim gore u popisu sastojaka. Sve dobro promiješajti i ostaviti da stoji 10 minuta.

Staviti svinjsku mast i promiješati. Sada dodati brašno i dobro umijesiti loptu tijesta. Nemojte dodavati samoinicijativno više brašna makar će vam se eventuano činiti da bi trebalo. Stavljate tijesto u suhu krpu, spojite krajeve, zavežete špagom ili jačim koncem.

Tijesto u krpi staviti u veću posudu sa hladnom vodom, poklopiti sa tanjurom i ostaviti da stoji 2,5 sata. Može u hladnjaku ali ako vam posuda ne stane, onda na sobnoj temperaturi. Voda zbog masnoće neće prodrijeti u tijesto budite bez brige.

Nakon proteka vremena izvaditi tijesto iz vode i maknuti sa krpe na pobrašnjenu površinu. Malo će se tijesto zalijepiti za krpu ali lagano ide dolje, odnosno skida se bez problema ali i kasnije pere u perilici.

Pobrašniti tijesto i odozgora pa razvaljati u krug za kiflice, debljine 5 milimetara odprilike. Nadjevati sa pekmezom od šljiva. Bunar kifle sada rasporediti na lim obložen papirom za pečenje i ostaviti na sobnoj temperaturi 45 minuta. Peći  oko 12 minuta na 200 C. Nemojte ih prepeći. Odmah vruće uvaljati u šećer u prahu.Okus je zaista fantastičan, podsjeća na salenjake ali nekako profinjenije.

Pogledajte video:

Izvor: sasina-kuhinja.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: