Bunar kifle – starinske vodene kiflice kao nekada (VIDEO RECEPT)

Bunar kifle starinske vodene kiflice kao nekada ili kiflice sa masti. Ne radim ih često jer je dugotrajan postupak izrade ali vrijedi svaku sekundu koju provedem u kuhinji za ovaj poseban okus. Bunar kifle se zovu jer nekoć davno žene nisu imale hladnjaka, a obzirom da je temperatura u bunaru daleko niža nego vani, znale su tijesto zamotati u krpu, staviti u kantu punu hladne vode i spustiti u bunar.

Sastojci

– 400 g brašna (glatko) + žlica za uzdignuti kvasac
– 1 vel. žl. šećera
– 1/2 svježeg kvasca (germe) 20 g (a može i paketić 7 g suhog)
– 1 mala žl. soli
– 2 dcl mlakog mlijeka
– 200 g masti

Nadjev:

– pekmez od šljiva ili po želji

Priprema:

Možete koristiti suhi ili svježi kvasac. U popisu sastojaka su navedene točne količine. Kvasac izmrviti pa dodati žlicu brašna, šećera i mlako mlijeko prema količinama navedenim gore u popisu sastojaka. Sve dobro promiješajti i ostaviti da stoji 10 minuta.

Staviti svinjsku mast i promiješati. Sada dodati brašno i dobro umijesiti loptu tijesta. Nemojte dodavati samoinicijativno više brašna makar će vam se eventuano činiti da bi trebalo. Stavljate tijesto u suhu krpu, spojite krajeve, zavežete špagom ili jačim koncem.

Tijesto u krpi staviti u veću posudu sa hladnom vodom, poklopiti sa tanjurom i ostaviti da stoji 2,5 sata. Može u hladnjaku ali ako vam posuda ne stane, onda na sobnoj temperaturi. Voda zbog masnoće neće prodrijeti u tijesto budite bez brige.

Nakon proteka vremena izvaditi tijesto iz vode i maknuti sa krpe na pobrašnjenu površinu. Malo će se tijesto zalijepiti za krpu ali lagano ide dolje, odnosno skida se bez problema ali i kasnije pere u perilici.

Pobrašniti tijesto i odozgora pa razvaljati u krug za kiflice, debljine 5 milimetara odprilike. Nadjevati sa pekmezom od šljiva. Bunar kifle sada rasporediti na lim obložen papirom za pečenje i ostaviti na sobnoj temperaturi 45 minuta. Peći  oko 12 minuta na 200 C. Nemojte ih prepeći. Odmah vruće uvaljati u šećer u prahu.Okus je zaista fantastičan, podsjeća na salenjake ali nekako profinjenije.

Pogledajte video:

Izvor: sasina-kuhinja.com