BIJELE DOMAĆE PRALINE

Sastojci:

– 500 g bijele čokolade
– 75 g suhih brusnica
– 100 g sjeckanih neslanih pistacia

Priprema:

Čokoladu otopiti na pari. Brusnice i pistacie isjeckati na manje komade i trećinu od njih ostaviti na stranu. U otopljenu čokoladu dodati dvije trećine pistacia i brusnica i sve to dobro promješati.

U kalup veličine, 17x 27 cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, isipati cijelu smjesu a preko posuti ostatak sjeckanih pistacia i brusnica. Ostaviti za nekoliko sati u frižider ili najbolje preko noći.

Prije nego što isječete na kocke po vašoj želji, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, jer ako to ne uradite, pucaće vam i nećete moći da isječete podjednake kocke. Poslužiti uz kafu ili ih zapakovati i pokloniti prijateljima.

Za vas, koji imate kalupiće za praline otopljenu čokoladu pomješati sa svim sjeckanim brusnicama i pistacijama, sipati u kalupiće i ostavite nekoliko sati u frižider da se dobro stegnu, istisnuti ih iz kalupa i poslužiti.

Takođe smanjiti količinu sastojka ako koristite kalupe za praline, 500 g čokolade će vam dati jako puno pralina,biće vam dovoljno oko 150 g čokolade i pola od brusnica i pistacia.

Po želji možete staviti koje god hoćete suho voće ili vrste koštanih plodova (orahe, lješnike, bademe, pikan orahe…) možete dodavati razna ekstraktna ulja sa ukusom narandže, linmuna,lavande… pustite mašti na volju.

Izvor: coolinarika.com