DOMAĆE LEPINE – SOMUNI – VIDEO RECEPT

Sastojci:

– 400 gr običnog bijelog brašna
– 8-10 gr soli
– 50 ml biljne masti ili ulja
– 5 gr suhog kvasca
– 300 ml vode

Priprema:

Dodajte sol u brašno i dobro promješajte. Dodajte suhi kvasac u vodu i ostavite 5 do 10 minuta da kvasac fermentira. Kada je kvas samo malo nadošao sipajte ga u brašno te počnite lagano da mijesite. Tijesto vam treba biti jako mekano da bi dobili lijepe lepinje.

Mijesite nekoliko minuta. Potom dodate ulje te da namjesite tijesto u ulju. Tijesto ce biti i dalje jako mekano, ali će kasnije lijepo nadoći i biti će lakše za mijesiti u ulju. Ostavite tijesto oko pola sata na sobnoj temperaturi. Potom ga premjestite na pobrašnjenoj površini.

Oblikujte lepinje te ih stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih u tepsiji 10-ak minuta. Potom samo malo da razvučemo lepinjice te ako želite da nožem napravite one male sare preko lepinja koje izgledaju kao mrežica.

Zagrijte pećnicu prethodno pola sata na 280ºC stepeni i pecite lepinje oko 10 minuta (zavisno od pećnice). Pazite pred kraj da vam lepinje ne izgore.

Kada su lepinje pečene umotajte ih u vlažnu salvetu. Salveta treba da bude mokra, ali dobro iscijeđena. Na ovaj način ce vam lepinje omekšati. Ostavite ovako nekih 10 minuta. Poslužite sa ćevapima ili uz vaša druga omiljena jela.

Detalje pripreme pogledajte u video receptu:

Izvor: receptisvijeta.com