BRZI UŠTIPCI SA SVJEŽIM SIROM

Sastojci

– 380 g svježeg sira (može i sir s vrhnjem)
– 170 g oštrog brašna tip 400
– 2 jaja
– ravna žličica praška za pecivo
– sol
– 500-750 ml ulja za prženje

Priprema

Pomiješajte sir, jaja i sol. Dodajte brašno, pospite žličicom praška za pecivo pa žlicom dobro izmješajte sa sirom. Zagrijte u manjem loncu ulje. Kad se ulje dobro zagrijalo malo smanjite temperaturu.

Umočite veliku žlicu u dobro zagrijano ulje pa uzimajte oko pola dobre žlice tijesta. Spustite u vrelo ulje, uštipak će spasti sa žlice na dno pa će isplivati. Stavljajte koliko stane uštipaka u jednom sloju da se mogu okretati tijekom prženja.

Neki uštipci će se sami okrenuti, a ostale vi okrenite vilicom. Neki će se i više puta sami okrenuti. Pržite ih dok se ne napuhnu i dobiju lijepu zlatnu boju. Stavite u posudu ili na tanjur s upijajućim papirom da se ocijede od viška masnoće.

Mogu se poslužiti i kao prilog uz neko meso ili saft. Mama nikada nije vagala sastojke već sve od oka. Imala sam doma kupljenog sira s vrhnjem i odvagala sastojke da zapišem recept.

Uglavnom na količinu sira se doda pola količine oštrog brašna i 1-2 jaja, malo praška za pecivo, tijesto mora biti srednje mekano ali ne tekuće.

Izvor: carobnirecepti.info