Uskršnja mermerna jaja: na dva načina (SLIKE)

Mermerna jaja – kreativna i neobična dekoracija uskršnje trpeze. Ovakav način farbanja jaja je prilično jednostavan i uvek donosi veoma efektan rezultat.

watermarked-8

Postoji nekoliko načina da se jaja ofarbaju poput mermera, ja vam predlažem dva isprobana načina. Rezultatom sam zadovoljna. Na vama je da procenite. Dakle,

Prvi način:

Biće potrebno:

– jaja
– lukovina (ljuska od crnog luka)
– gaza, konac, makaze
– kalijum permanganat (hipermangan, prodaje se u svim apotekama u obliku sitnih igličastih kristala crnoljubičaste boje kao dezinficijens)

watermarked-1

Način farbanja:

Lukovinu iseckajte na manje komadiće, ili iscepajte rukama. Gazu isecite na kvadrate, otprilike 15×15 cm. Jaje umočite u vodu, uvaljajte u lukovinu, i stavite na isečeni komad gaze. Zavežite koncem i stavite u šerpu sa vodom.

watermarked-2-1

U vodu stavite nekoliko kristala hipermangana, vrlo malo, bukvalno na vrh noža. Voda će dobiti tamnoljubičastu boju. Stavite da se kuva. Voda će potamniti prilikom kuvanja, bez brige, tako i treba. Dodajte kašičicu soli, da ljuska ne bi popucala.

watermarked-3

Nakon što se jaja obare, operite ih hladnom vodom, izvadite iz gaze i ponovo operite vodom. Šerpu ćete lako oprati ako je istrljate sa malo sode ili sirćeta.

watermarked-4

Premažite ih uljem. Ovo je konačni rezultat.

watermarked-5Drugi način:

Drugi način je sličan prvom. Za njegovu primenu će biti potrebni isti sastojci, samo, umesto hipermangana, za farbanje jaja koristićemo prehrambenu boju. Treba uraditi sledeće:

Jaja, umotana u gazu sa lukovinom, stavite da se kuvaju. Kada budu gotova, razmutite boju iz kesice u vodi sa malo sirćeta (uputstvo ćete naći na poleđini kesice). Obarena i ohlađena jaja, zajedno sa gazom, spustite u boju i držite nekoliko minuta. Koristila sam zelenu boju, naravno možete izabrati bilo koju boju.

watermarked-6

Izvadite, skinite gazu sa lukovinom i isperite malo prohladnom vodom. Premažite uljem. Evo, kako je ispalo kod mene.

watermarked-7

Probajte, eksperimentišite. Koji god način izaberete, sigurna sam da će ovako efekto ofarbana jaja biti lep ukras vaše uskršnje trpeze.

Možete koristiti i dekupaž tehniku, koja je bezuslovno jedna od najlepših tehnika za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Izvor: uspesnazena.com