TOPI SE U USTIMA: LISNATA POGAČA SA SIROM

Vjerovatno niste imali prilku da je do sada probate, a kada to jednom uradite, shvatićete zašto je ona toliko dobra i posebna.

Sastojci

– oko 900 grama brašna
– 200 ml mlijeka
– 2 jajeta + jedno bjelance
– 6 kašika ulja
– 6 kašika jogurta
– 40 grama svježeg kvasca
– kašika šećera
– dvije kašičice soli.

I još:

– 100 grama putera
– 400 grama mladog sira
– jedno žumance i malo mlijeka za premazivanje pogače prije pečenja.

Priprema

U 200 ml mlakog mlijeka staviti šećer i kvasac i sačekati da kvasac nadođe. U prosijano brašno dodati sve sastojke i preostalo mlako mlijeko i umijesiti mekano tijesto te ga ostaviti da raste na toplom oko sat vremena. Puter sobne temperature umutiti da postane mekan (da može da se razmaže na tijesto). Sir posoliti, ako nije slan.

Podijeliti tijesto na četiri dijela i svaki rastanjiti pravougaono na oko 1 cm debljine. Premazati svaki dio puterom pa sirom, preko staviti sledeći list tijesta, ponoviti postupak. Poslednji, četvrti dio tijesta ne mazati ničim.

Sada rukama blago pritiskati da se tijesto raširi, a da bi se dobio pravougaonik veličine od oko 28×40 cm. Tijesto presjeći prvo na pola, a onda svaku polovinu još dva puta tako da se dobije šest traka tijesta. Svaku traku uvijati od polovine na jednu, a drugu polovinu na drugu stranu. Ne vući i rastezati trake!

Pripremiti tepsiju prečnika od 30 cm do 32 cm (ni manju ni veću) i namaziti je uljem. U sredinu staviti prvi, krajnji dio tijesta koji se uvrne, do njega sledeći i tako svih šest traka. Krajeve oko 1 cm odsjeći i izravnati prije stavljanja u tepsiju. Pogaču premazati žumancetom razmućenim sa kašikom mlijeka. Ostaviti na toplom mjestu još oko pola sata prije pečenja.

Pogaču peći oko 45 minuta na 180 stepeni (u zavisnosti od toga koliko vam je rerna jaka).

Izvor: Mamina jela