TIRIT PITA: Donosim vam jedan veoma ukusan recept

Donosim jedan veoma ukusan i mojoj porodici drag recept. Eh, sad neko zove ovu moju pitu tirit-pita a neko drugacije. Znaci kuha se citavo pile i stim se pravi pita s slaganim jufkama.

Sastojci

– 1 pile
– 1 jufke gotove
– soli
– vegete
– vode
– ulja

Priprema

Kuhati pile u serpi od 30-40 min na srednoj temperaturi. U vodu dodati 3-4 kasike vegete i soli. Kuhano pile iskomadati i odvojiti od kostiju. PAZITI da nebih kosti bili u piti. Sacuvati vodu u kojoj ste kuhali pile.

Pouljiti tepsiju u kojoj cete da pece pitu (ja sam koristila veliki pleh). U duboki tanjir malo staviti vode u kojoj ste kuhali pile. Redati gotovu jufku pa posuti mesa onako, malo svukuda.

Poslje malo posuti (SASVIM MALO) vode u kojoj ste kuhali pile na meso i jufku i sve tako za redom. Ja sam to radila tako sto malo prstima poprcem te vode, no ako se to nekome gadi moze da nadze drugi nacin.

Redati jufke dok ima piletine i dok ima jufki. U slucaju da vam ostane vise jufki a nestane mesa, mozete redati po dvije jufke, kako ko voli.

Kada je sve potroseno za tirit pitu, odnosno poredano u pleh. Pouljiti malo sa maslinovim uljem i staviti u rernu da se pece na 270 C, 10-15 min zatim smanjiti na 250 i peci dok ne porumeni.

Kada tirit pita porumeni, izvaditi politi sa oko 3-4 kutlace vode u kojoj ste kuhali pile, slobodno pitu mozete politi s toliko vode, ne sikirajte se iako izgleda da pita pliva u vodi, ona upije u sebe mnogo. I nece biti mljecava.

Vratiti pitu na 10-tak minuta na 100 C, onda izvaditi i potpariti je (prekriti drugom tepsijom i krpom) da se smeksa kako valja i onda zasjesti i nahraniti se da valja.

S ovim posluziti kiselo mljeko ili milkos jogurt.