Šta može zamjeniti jaje?

jaja

Ovo je jako koristan savjet za sve naše čitateljke i čitatelje. Poslala naša domaćica Seka Arsić.

Jaja je najčešće jako teško zameniti u receptima, posebno desertima, ali nije i nemoguće. Neke zamene nisu najidealnije jer menjaju ukus i teksturu, ali veliki broj zamena je uglavnom sasvim odgovarajući. Ako u receptu ima manje jaja lakše ih je zameniti bez uticaja na ukus i teksturu. Zamena jaja je preporučljiva i osobama koje žele da smanje unos masti i holesterola u organizam.

Glavna uloga jaja u kolačima je da učine deserte izdašnim i laganim, da povežu sastojke (naročito u keksima i mafinima) i da daju vlažnost. Postoji više zamjena za jaja, ali ne mogu sve ići u svaki recept. Npr. kada pravite palačinke ili slična jela, jaja nisu najvažnija, čak ih možete u potpunosti izbaciti.

Ukoliko se odlučite da ih potpuno izbacite, onda dodajte u smesu malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti, i da palačinke ne budu žilave i tvrde. Umjesto jaja možete ubaciti i pola izgnječene banane ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti i prilikom pravljenja mafina, ali onda u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego što je navedeno u sastojcima.

Osnovne zamene za jaja su:

– 1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
– 1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
– 1 jaje = 28 gr pirea od jabuka
– 1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
– 1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode
– 1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
– 1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Kada su u pitanju slana jela, za musake, čufte, pljeskavice, peciva ili neka predjela, jaja u tim receptima možete zameniti krompirovim ili kukuruznim skrobom, brašnom od celog zrna, hlebnim mrvicama, krompir pireom ili čak pire krompirom u prahu.

Pustite mašti na volju i eksperimentišite sa omerima dok ne nađete onaj pravi koji će zamijeniti jaja u vašoj ishrani. Otprilike dve do tri kašike pomenutih sastojaka mogu zameniti jedno jaje.

I semenke lana se mogu iskoristiti kao zamena za jaja. Ukoliko imate mleveni lan pomešajte ga sa kipućom vodom u omeru 1 kašika lana na 3 kašike vode, ostavite da ostoji desetak minuta i dodajte u recept umjesto jaja.

Izvor: domacica.com