SLANI KUGLOF

IMG_6272
Potrebno nam je:

– kalup za kuglof

Pa tek onda:

– 4 jajeta
– 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
– 1 čaša ulja
– 2 ½ čaše brašna
-1 prašak za pecivo
– 150 gr pizza šunke
– 150 gr feta sira
– 5 kiselih krastavčića
– ½ kašikice soli
– malo bibera
– 1 kašikica origana

Za posipanje:

– 100 gr trapista

Priprema:

Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje   ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće.

Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???koja reč???), samo čist kalup i masa u kalupu . Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.

Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10 minuta.

Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!