Recept za DOMAĆI HRSKAVI HLJEB kao iz starih peći

Hrskava korica, gust hljeb od kojeg vam je dovoljno jedno parče da se zasitite (ali nastavite dalje jer uživate u njegovom ukusu)… podsjeća na neka davna, ali ne i zaboravljena vremena, na nane i djetinjstvo, miris svježeg hljeba tek izvadjenog iz peći.

Biće vam potrebna vatrostalna posuda koja dugo zadržava toplotu. Ja sam iz tog razloga bila u potrazi za šerpom od livenog gvoždja, što je kod nas u Srbiji, zamalo pa nemoguća misija. Odlučila sam se, ipak, za još jednu šerpu od keramike, koju sam mogla nabaviti kod nas u Roda marketu, bez dodatnih komplikacija.

Hleb se peče u šerpi, koja se prethodno ugreje zajedno sa rernom, pa se u tako vrelu ubacuje testo i poklopi. Tada ta šerpa glumi peć u peći i zadržava vlagu oko testa, što ga kasnije čini tako hrskavim. Ono što je još potrebno da znate, umutite ga jedan dan ranije, pošto treba da stoji 12 – 18 h na sobnoj temperaturi.

SASTOJCI:

– 500 gr brašna
– 2 kašikice soli
– 1 kašikica šećera
– 1/2 kašikice suvog kvasca
– 300 ml mlake vode
– 50 ml ulja

PRIPREMA:

Pomešajte u dubljoj posudi brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodajte tome mlaku vodu koju ste pomešali sa uljem.

Sve dobro promešajte, ali nemojte mesiti, ovo je takva vrsta hleba. Dakle, samo varjačom, špatulom… promešajte da vam se masa ujednači. Prekrijte posudu streč folijom i ostavite tako da stoji 12 – 18 h na sobnoj temperaturi. Pošto ste koristili veoma malo kvasca, on će polagacko ali sigurno da radi.

Nakon tog vremena (a ne smeta baš ni ako vam iz nekog razloga malo duže odstoji), testo će narasti i biti puno sitnih mehurića.

Biće vam potrebno dosta brašna u daljem procesu. Testo koje ste dobili je dosta meko (ako je premekano, smanjite malo količinu vode naredni put).

Pospite čistu kuhinjsku krpu sa dosta brašna. Takodje, neka vam i ruke budu od brašna. Istresite testo na krpu koju ste pobrašnavili, pospite ga brašnom. Koristeći krpu, malo prebacite strane testa preko sredine, pa brašnavim rukama prevrnite da to što je gore, bude dole i oblikujte loptu (doduše – pljosnatu).

Isecite parče pek papira i prebacite na njega testo, malo popravite oblik. Prekrijte testo folijom i ostavite da odstoji satićak vremena.

Nakon sat vremena dizanja testa, lernu uključite na 230°C da se ugreje. U isto vreme stavite u lernu poklopljenu posudu za koju ste sigurni da joj neće smetati da se prazna greje. Kada je lerna ugrejana, ostavite još 15 – tak minuta posudu da se greje.

Izvadite vrelu posudu (pazite da se ne opečete!!!), otklopite je i prebacite testo (sa papirom zajedno, možete ga malo opseći) u nju. Poklopite posudu i stavite je nazad u lernu da se tako poklopljen hleb peče 30 minuta.

Nakon 30 minuta, izvadite posudu, otklopite je i vratite je da se hleb peče otklopljen i dobije boju, na još 15 minuta (ali ako pre bude rumen – vadite ga ranije). Nakon toga, izvadite posudu iz lerne i stavite hleb na rešetku da se ohladi potpuno. Tada ga isecite i spreman je da ga pogrickate uz neki ukusan ručak.

NAPOMENA BR. 1:

Da biste pravili ovaj hleb, nije vam, dakle, neophodna šerpa od livenog gvoždja. Evo šta autor recepta odakle sam ga ja preuzela kaže, kakve su sve posude korišćene za pripremu ovog hleba, uz napomenu da je uslov da dobro podnose visoke temperature:

– keramičko posudje sa poklopcem

– vatrostalno pyrex posudje sa poklopcem

– bilo koja posuda otporna na visoku temperaturu uz dodatak aluminijumske folije kao poklopca

– glineni pekač sa poklopcem ili folijom

– metalni pekač sa poklopcem ili folijom

– ono od čega smo pošli – šerpa od livenog gvoždja sa poklopcem

Izvor: kuvajmo-blogovski.com