RECEPT ZA BUREK KAO IZ BUREGDŽINICE

Sastojci

Tijesto

– 350 gr brašno
– 1 jaje
– 3 gr soli
– 150 ml vode
– 50 ml ulja

Mesna masa

– 500 gr mljevene junetine
– 100 ml vruće vode
– 1 glavica crvenog luka
– 1 češanj bijelog luke
– 10 gr soli
– 3 gr papar

Priprema

Tijesto

Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto. Dodajte u tijesto samo polovinu ulja a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute. Ovoliko kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka.

Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju. Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno dali želite da razvlačite kora za 2 bureka odjednom ili sve posebno. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili vise u frižideru. Tjesto moze da vam stoji i preko noći u frižideru.

Mesna masa

Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu. Bijeli luk mozete da izostavite ako ne volite njegov ukus. Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.

Razvlačenje i posipanje

Ja uvjek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili burek. Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.

Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i onda rukama ali vi mozete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.

Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.

Podjelite meso takođe na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori. Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane. Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek. Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pečenja.

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice. Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8gr maslaca. Vratite u pećnicu na samo jednu minuto da se zapeče.