RECEPT SA SVIM CAKAMA: OVAKO SE PRAVI NAJBOLJA SARMA

Ovo nije baš stručno objašnjenje, ali mislim da je veoma korisno. Ja sam ovako nekako nadošla da mi je najbolje smotati sarme a da se ne raspadnu pri kuvanju, pošto je mi kuvamo tako da ima supice u njoj.

Sastojci:

– 500 gr mljevenog mesa junećeg
– 2 velike glavice luka
– 100 gr riže okrugle
– 100 gr suhog mesa govedjeg
– 1 glavica kiselog kupusa
– so, biber, vegeta
– 1 dcl radenske

Sos:

– 6 kašika ulja
– 4 kašike brašna
– 2 kašike crvene paprike
– 140 gr paradajza u konzervi
– malo soli, bibera, vegete
– 2 l vode

Priprema:

Kupus očistiti i poprati u hladnoj vodi. Na vrhu lista svakom odstraniti korjen. U plastičnu zdijelu staviti meso, rižu, isjeckani luk, isjeckano sitno suho meso, začine i sve zamješati sa radenskom. Ostaviti da odstoji 10 minuta.

Početi praviti sarmice tako što na vh lista na sredinu staviš mesa otprilike jednu kašiku, motaš do kraja lista, prstom guraš ćoškove unutra i sa jedne i sa druge strane i dobiješ finu sarmicu koja se neće odmotavat pri kuhanju.

Sarme fino poslagat u dublju šerpu i pokriti tanjurom da ne bi letale po šerpi. U posebnu šerpu ugrijem ulje dobro da bude vrelo i pržim brašno da počne dobivat finu boju. Dodam crvenu papriku, mješam da se ne prave grudvice i odma dodam 2 litre vode, paradajz iz konzervice, začine i ostavim da prokuha.

Kad prokuha, sarmu preliješ sa sosom i ostaviš da se krčka na laganoj temperaturi sat i pol vremena. Kada je gotova, skinemo tanjur i možemo se služiti sa divnom sarmom.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live