POHOVANE TIKVICE: Na mnogo lakši i ukusniji način

Sastojci:

– 1 tikvica srednje veličine
– 2 jajeta
– 3 vrhom pune kašike kisele pavlake
– brašno
– prezla
– susam
– so
– papir za pečenje
– ulje ili mast

Priprema:

Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira.

I onda, redom, u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake, tako da bude srednje gusto, u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.

Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.

Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova.

I to je to, stavimo ih na 200 C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo uz npr. varivo od boranije i pečene krompiriće.