Podvarak

podvarak-na-moj-nacin--aa91d2b3296a38059bc032600611bd0e_header

Ovo je jelo slučajno ušlo u moju kuhinju i sasvim slučajno se svidjelo svima…

Sastojci:

Povrće

– 1 velika glavica kiselog kupusa (1,5-2 kg)
– 4 kom većih mrkvi
– 2 veća komada luka
– nešto peršunova lista

Meso

– 200 gr po osobi i po izboru: teletina, junetina, svinjetina ili puretina

I još

– 2 dlulja
– 1 velika kašika šećera
– 1 velika kašika crvene mljevene paprike
– pola kašike bibera

Priprema:

– Kupus narezati. Ne mora biti sitno kao za salatu. Mrkvu narezati na prutiće, a luk nešto sitnije.

– Komad mesa bez kosti (može biti i kostiju ako volite recimo krmenadle ili ti kotlete) narezati na onoliko komada koliko je osoba na ručku

– Na ulju prvo kratko pržiti luk miješajući. Dodati mrkvu i promiješati, a na kraju dodati i kupus. Sve začiniti i promiješati da se začini ravnomjerno rasporede. Ovo skupa traje10-15 minuta.

– U povrće staviti komade mesa tako da su pokriveni povrćem, naliti oko litar vruće vode i poklopljeno kuhati skoro sat vremena na srednjoj temperaturi. Povremeno promiješati i po potrebi dodati vode, ali ne treba biti na kraju previše tekućine.

Kad je meso skoro gotovo (lagana proba bockanjem 🙂  sve premjestiti u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu sa mesom na površini i zapeći u pećnici na 180-200 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena. Paziti da meso ne zagori.

Posluživanje

Ja sam ovaj put pravila sa teletinom. Ako se koristi masnije meso, treba manje ulja. Soli ili vegete dodati na kraju, ali samo ako je potrebno, jer kupus je sam po sebi dovoljno slan. Meni nije bila potrebna sol. Uz ovo jelo nije potrebna nikakva salata. Dovoljno je imati pogaču ili domaći kruh i navaliti 😉

Izvor: coolinarka.com