PLETENICE SA KAJMAKOM

Sastojci:

– 525 do 575 g brašna
– 125 ml mleka
– 250 ml kefira ili jogurta
– 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 puna kašičica soli ili po ukusu
– 2 jaja
– 75 ml maslinovog ulja li koje već koristite

i još:

– 150 g kajmaka
– po ukusu semenke

Priprema:

Zagrejati mleko da je toplo, ali ne i vruće, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac i sve to izmutiti viljuškom i ostaviti sa strane da se kvasac podigne. Prosejati brašno u vanglicu i dodati soli po ukusu.

Umuttiti blago dva jajeta i odvojiti za dve kašike na stranu i u to odvojeno dodati 1 kašiku mleka i kap-dve ulja, umutiti i ostaviti na stranu, sa tim ćemo premazati pletenice pre pečenja, a ostatak umućenih jaja sipati u brašno, dodati ulje, kefir i podignuti kvasac i zamesiti testo.

Isipati testo na radnu površinu i umesiti meko, ali ne i lepljivo testo, ako je potrebno, dodati još malo brašna, ali ne previše, da testo bude tvrdo. Ja sve ovo radim mikserom, samo testo domesim rukama na radnoj površini, jer tako se najbolje oseti testo.

Oblikovati u kuglu, blago premazati sa uljem, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo se udvostruči. Trebaće oko sat vremena. Izneti kajmak napolje na sobnu temperaturu, da se lakše razmaže po testu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 jednakih delova. Po potrebi posuti radnu površinu brašnom, ja koristim gustin, sa njim više volim a testo pokriti da se ne suši.

Uzeti jedan deo, rastanjiti u pravougaonik koliko možete, premazati sa šestinom kajmaka (oko 25 g svaki deo) i zaviti u rolat, malo rukama još valjati rolat i ostaviti na stranu. Tako isto uraditi i sa preostala dva dela.

Kad ste to završili uplesti tri mala rolata (preporučila bih vam da pravite dve pletenice, mnogo je bolje nego jedna velika) tako što ćete gornje krajeve sjediniti zajedno, a ostalo uplesti kao pletenicu.

Gornji i donji kraj podviti ispod pletenice. Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i pokriti sa providnom folijom. Sad nastaviti sa onom drugom polovinom testa isto kao što ste uradili sa prvim delom.

Ako hoćete, pletenice možete peći posebno, ali ne morate, jer nisu velike i mogu obe stati na jedan pleh, samo ostavite dovoljno mesta između, jer će prilikom pečenja, još da narastu.

Pokriti ih obe i ostaviti oko 20 do 30 minuta da još jednom testo naraste. Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Narasle pletenice premazati sa masom od jaja i mleka i posuti sa semenkama po vašem izboru.

Peći dok vam ne porumene oko 25 do 30 minuta. Ispečene pletenice ostaviti kratko u plehu da se prohlade i pažljivo ih preneti na žicu i ostaviti da se ohlade.

Seći nožem za hleb (reckavim) i poslužiti onako kako vi volite, sa džemom, napraviti sendviče, uz neku čorbu ili, kao što smo mi jeli, samo nju, sa kiselim mlekom.

Izvor: coolinarka.com