PALENTA PITA SA ŠPINATOM

Sastojci

– pola kg kora za pite
– 400 gr špinata (smrznutog)
– 1 litar vode
– 2 velike kašike soli
– 1 i pol šolja kukuruznog griza (krupice) ili palente
– 7 kom jaja
– 1 šolja mineralne vode
– pola šolje ulja
– 1 šolja jogurta

Priprema

Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl. Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol.

Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke. Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica.

Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti. Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.

Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući. Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev.

Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače (ne znam kako zovete ovo čudo za juhu – mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto nadjeva.

Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.

Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.

Izvor: coolinarka.com