MOJA GIBANICA: Zdrava, laka za pripremu, sita za ishranu

DSC08822

Ručak subotom uz paradajz čorbu, ili večera radnim danom, a sutradan i kao hladna odlična je kao užina u školi. Gibanica je sve u jednom jelu: zdrava, laka za pripremu, sita za ishranu.

Recept za pripremu odlične gibanice je lako zapamtiti i bitan je medjusobni odnos namirnica:

– koliko kora kupite – toliko treba i sira (500 gr debelih kora za gibanicu – 500 gr punomasnog sitnog sira)

– na svakih 100 gr sira ide 1 kašika kisele vode i 1 kašika ulja

– 3 jaja

– 2 kašikice soli (ako je sir slaniji smanjite so)

– 1/2 kesice praška za pecivo

Sastojci kojim se filuje gibanica se izmešaju:

Sir, kisela voda, ulje, jaja, so, prašak za pecivo. Dobije se lepa glatka masa kojom se premazuju kore.

Na dno posude ili tepsije u kojoj ćemo peći gibanicu stavljamo 3 kore. Svaku koru prilikom slaganja premažemo lagano četkicom mešavinom vode i ulja.

Mažemo nadevom, pa krajeve kore savijemo ka unutrašnjosti tepsije. Stavimo novu koru ili dve, zavisi od njihove debljine. Pa opet premažemo nadevom, pa opet krajeve savijemo ka unutra… Tako sve dok ne potrošimo nadev. Trebalo bi da nam ostanu tri kore za kraj, za vrh.

Poslednjoj kori krajeve savijemo ispod kompletne gibanice. Upakujemo je u stvari. Premažemo mešavinom vode i ulja i isčemo na parčad kako bi voleli kasnije da je jedemo kad bude pečena.

Isečenu stavljamo u rernu da se peče. 180 stepeni 40 minuta, to je otprilike vreme. Uvek morate voditi računa da vreme pečenja zavisi od debljine gibanice, količine mekog nadeva i same rerne. Znači, bolje duže i sporije nego brzo i jako pa da ostane poluživo.