MIRISNA ROLAT POGAČA

Ostala juce bez hleba, a mrzelo me ici cak do centra, a nisam davno neku pogacu pravila, pa brzo smisljaj kakav bi oblik, a da ga nema ovde, ja se nadam da ga nema.

Sastojci

– 1 kg brasna tip 400
– 250 ml mlake vode
– 300 ml mlakog mleka
– 40 g kvasca
– 5 kasika ulja
– 2 kasikice secera
– 2 kasikice soli
– 250 g margarina

Jos

– 1 zumance
– susam
– krupnu morsku so

Priprema

Umesiti testo od navedenih sastojaka osim margarina, ostaviti ga deset minuta da odmori. Zatim testo podeliti na 12 jufkica i njih ostaviti deset minuta da odmore.

Svaku jufkicu razvuci, redjati jednu na drugu pritom svaku premazati omeksalim margarinom, osim zadnje. Zatim rastanjiti sto tanje i oblikovati u pravougaonik, krajeve lepo iseci i izravnati. Krajeve testa ponovo premesiti i ostaviti u stranu.

Pripremiti serpu, moja je 5 l, nauljiti je i staviti na dno isecen krug od papira za pecenje, da se ne zalepi, ja potrosila papir pa sam stavila foliju. Urolati testo i seci na 1,5 cm i redjati na rub serpe, kad ste popunili okolo, redjati na dnu, kod mene u dva reda ide.

Zatim krugove redjati na kant oko sredine, pa oko krajeva, kao sto je na slici. Onaj ostatak sto ste premesili testo, njega sam razvukla i urolala da bi popunila gde mi je zatrebalo, iskoristila sam taman svo testo.

Ostaviti da nadodje pa premazati zumancem i posuti susam, ja sam posula i krupnu morsku so. Peci na 180 stepeni, na pola pecenja sam pokrila folijom da se ravnomerno ispece.

Izvor: coolinarka.com