PUNJENI KUKURUZNI HLJEPĆIĆI: Od njih mi cijela kuća zamiriše

Ovi kukuruzni hlepčići mirišu na doručak! Prosto mame da ih umesite umesto klasičnih kiflica i bar s vremena na vreme obradujete ukućane jednim rustičnim krckavim punjenim pecivom.

Sastojci

Za testo:

– 500 gr brašna
– 1 svež kvasac
– 150-200 ml vode
– 100 ml jogurta
– 1 kašikica šećera
– 2 kašikice soli (ako ih punite slanom šunkom onda smanjite količinu soli)
– 100 gr kukuruznog griza (palente)

Od navedenih sastojaka (osim kukuruznog griza) umesite klasično kiselo testo. Znate već redosled: u mlaku vodu i šećer stavite kvasac da se diže, pa kad zapeni pomešate ga sa brašnom, jogurtom i soli.

Ostavite 15-20 minuta na sobnoj temperaturi da testo raste. Premesite ga kad se udvostruči. Na radnoj površini pospite kukuruzni griz pa preko njega izručite testo.

Razvucite testo u pravougaonik veličine otprilike 50 x30, vodeći računa da sa donje strane ima dovoljno griza kako se ne bi lepilo za podlogu.

Uvijte ga u rolat, kao štrudlu, tako da zrna kukuruznog griza budu umotana i u sredinu rolade. Rolat isecite na 10 jednakih delova (ili više ako ih pravite nešto manje).

Za punjenje:

– 100 ml kisele pavlake
– 200 gr sitno iseckane šunke

Svaki komad testa u ruci malo rastanjite, u sredinu stavite kašikicu kisele pavlake i seckanu šunku. Umotajte krajeve ka unutra i spustite na tepsiju tako da taj uvrnuti deo bude na dnu, kao kad pravite buhtle.

Postite ih kada su sve umotane sa grizom odgore. Pecite pola sata na 180 stepeni.

Izvor: bonappetitns.com