IZRADA TIJESTA ZA PITU

ab1f630666c4cae7caf5f53cae0c6b16_view_l

U početku sam bila jako skeptična oko izrade domaćeg tijesta za pite, ali kad sam probala nema mi kraja. Smatrala sam da je suviše komplicirano i zahtjevno te da osobno to ne bi mogla.

A sada uživam to polako razvlačiti rukama i gledati kako se tanji. Evo drage i mile moje koje ste mi podarile toliko komplimenata, skroman recept za sve.

Sastojci

– oko 1 kg glatkog brašna
– 4 žlice ulja suncokreta
– po potrebi vode
– prstohvat soli

Priprema

Za početak brašno mora biti obavezno glatko, suho i sobne temperature. U posudu prosijemo 500 g brašna, napravimo udubljenje, uzmemo prstohvat soli i posolimo brašno oko udubljenja, stavimo 4 žlice ulja isto okolo. Voda kojom mijesimo tijesto mora biti mlaka tj. topla.

E sad kako se izrađuje tijesto:

Uzmemo kuhinjski nož i vrhom noža počnemo mješati tijesto uz postepeno dodavanje tople vode. Miješamo tijesto koje mora biti mekano, a kada ne možemo više s nožom prelazimo na ručno.

Kada smo umijesili meko tijesto, prebacimo ga na pobrašnjenu dasku te dalje mijesimo ručno oko 20ak min. Cijelo vrijeme miješanja tijesta si dodajemo brašna po potrebi dok ne dobijemo savršenu finu glatku okruglu i kompaktnu masu.

Nakon toga tijesto prerežemo na 2 dijela (možete i 3 ako ste početnik), oblikujemo hljepčiće te ostavimo odmarat na dobro pobrašnjenu dasku. Svaki hljepčić premažemo s gornje cijele strane tankim slojem ulja i pokrijemo toplom krpom.

Tijesto mora mirovati minimalno 30 minuta. Za to vrijeme pripremite željeni nadjev.

Nakon odmaranja tijesta, tijesto pobrašnimo i razvaljamo mlinčekom (oklagijom) u veći krug. Preselimo ga na radnu površinu-najbolje kuhinjski stol koji je prekriven bijelim stoljnjakom ili plahtom i pobrašnjen.

Po potrebi ga još malo razvaljamo oklagijom, a zatim nastupaju ručice koje će ga vješto razvući. Ruke podvučemo ispod tijesta i laganim pokretima izvlačimo, razvlačimo sve u krug.

Najprije hrptom ruke a zatim dlanovima. Kako razvlačimo tako po potrebi posipavamo brašnom tijesto s gornje strane da se ne lijepi i ne puca. Ako imamo deblje i debele okrajke, odrežemo ih.

Razvučeno tijesto ostavimo da se malo prosuši, zatim poprskamo masnoćom, stavimo nadjev i savijemo pomoću plahte. Moj nadjev je uvijek raštrkan po cijelom tijestu jedino pri kraju ostavim prazno da se ljepše zarola.

I TO JE TO…

Nadam se da sam uspjela objasniti i predočiti izradu tankog tijesta za pite (savijače). Ja sam učila od mame koja to sve s oklagijom perfektno razvalja, a osobno sam se bolje snašla u razvlačenju rukama.

Izvor: coolinarka.com