BRZI INTEGRALNI HLJEB: Ne mjesi se, a svima uspije iz prve

Jednostavan i brzinski, pomješate sastojke i samo ga ostavite da sam odradi svoj posao. A što je najbitnije ispadne prefin iz prve!

Sastojci

– 400 g brašna (200 g mekog, 200 g integralnog)
– 1 mala žličica soli
– pola žličice suhog kvasca Dolcela
– 300 ml mlake vode
– lan, sezam, suncokret

Priprema

Pomješajte brašna. Zapravo možete kombinirati brašna po želji, ali meni je nekako ova kombinacija najbolja. Dodajte žličicu soli, pola žličice suhog kvasca i oko 300 ml mlake vode i sjemenke po želji.

Ja stavljam lan, sezam i suncokret. Sve zajedno pomješajte žlicom. Smjesa vam treba biti mekana i ljepljiva. Pokrijte je krpom i ostavite da tako odmara barem 12 sati.

Ja si tjesto pripremim prije spavanja. Kako odmaram ja, tako odmara i tjesto! Uključite pećnicu na maximum i u pećnicu stavite posudu u kojoj ćete peći kruh.

Što se tiće posude, ja koristim malu okruglu staklenu vatrostalnu. Bilo bi super da imate glinenu posudu s poklopcem. A ako i nemate posudu s poklopcem nema veze, umjesto poklopca koristite alu-foliju.

Da se vratimo tjestu, nakon 12 sati odmaranja, tjesto se napuhne, postane još mekše. Prebacite tjesto na pobrašnjelu površinu i rukama obilkujte tjesto u lopticu.

Zamotajte u krpu i ostavite tako dok vam se pećnica ne ugrije. Kruh prebacite u vatrostalnu posudu. Ja tjesto malo premažem vodom i zatim posipam sjemenkama.

Poklopite kruh i pecite tako 30 min. Nakon toga maknite poklopac, pecnicu smanjite na 200 C i pecite da dobite lijepo zapečenu koricu. Kruh izvadite iz pećnice i zamotajte u krpu i ostavite da se ohladi.

Izvor: coolinarka.com