Izvrsno dizano tijesto za izradu kruha, peciva, kiflica

Moje najdraže tijesto za izradu kruščića, kruha, peciva, kiflica, klipića. Tajna mekog peciva je u tome da se uvijek peče na visokoj temperaturi nekoliko minuta. Svako duže pečenje na nižim temperaturama isušuje samo tijesto i krajnji proizvod postaje suh, tvrd i ne toliko ukusan.

Sastojci

– 800-850 g Pšenično glatko brašno
– g Instant suhi kvasac
– 12 g soli
– 1 žlica kristal šećera
– 250 ml toplog mlijeka
– 250 ml tople vode
– 100 ml suncokretovog ulja

Premaz:

– 1 jaje
– malo maslaca (nakon pečenja)

Priprema

Brašno prosijte pa ga pomiješajte sa soli, zatim dodajte šećer i kvasac. Ulijte mlijeko i vodu te krenite mjesiti (možete rukom ili mikserom). Polako dodavajte ulje u smjesu i mjesite.

Tijesto mora biti mekano, ali ne smije se lijepiti za ruke i površinu; ako se lijepi slobodno dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerati! Ostavite dizati na toplom mjestu oko 30 min. ili dok ne udvostruči svoj volumen.

Oblikujte kruh ili peciva po želji. Premažite razmućenim jajetom i ostavite dizati još barem 20 min. na toplom mjestu.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 220°C oko 10 min. ako pečete peciva, a 35-40 min ako pečete kruh. Kad je ispečeno premažite sa malo maslaca. Poslužite toplo ili hladno.

Može stajati 3-4 dana bez problema, ali možete i zamrznuti pa odmrzavati i peći po potrebi. Ovo tijesto super je i za razna punjena peciva (slatka i slana).

Izvor: coolinarka.com