NAJZDRAVIJI HLJEB NA SVIJETU: BEZ BRAŠNA Napravite sami

Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija. Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, prije svega po tome što sadrže brašno niske biološke vrijedenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Redovno konzumiranje ovog hljeba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema. Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki, naduvani bijeli hljeb. Ali je zato sve ono što bijeli hljeb nije.

Sastojci:

– 300 gr pšeničnog zrna
– 100 gr ječmenih pahuljica
– 2 supene kašike susama
– 2 supene kašike lanenog sjemena
– 2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli
– 1/2 svjež kvasac
– 50 ml vode

Priprema:

Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži, ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi. Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom. Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava. Voda se povremeno mijenja da se pšenica ne bi ukiselila.

Nakon tri dana pšenicu ocijedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mljevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična tijestu.

U samljevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene. Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocijedimo.

Masi možemo dodati i razne sjemenkice po izboru recimo sjeme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suhom tiganju prije dodavanja u masu za hljeb.

U 50 ml vode umiješamo pola svježeg (količina je opcionalana može i cio, mada ja zbog ukusa stavljam samo pola) kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hljeb i zamijesimo rukom. Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode, jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.

Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min. Najbolje je koristiti silikonske kalupe, jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica prije pečenja.

Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa. Prije pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila, što omogućava kvascu da još malo digne hljeb prije nego što očvrsne kora. Hljeb pečemo oko 45-50 min. Najbolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.

Posluživanje:

Nakon što se hljeb ohladi uvijemo ga u tegljivu foliju i čuvamo u frižideru. Hljeb možemo raspodijeliti i na dnevne porcije, zamrznuti i koristiti po potrebi.

Izvor: Coolinarika.com