Za savršeni pečeni krompir: Nakon ovih trikova ljudi će sanjati vaš krompir

Svako od nas ima neki trik koji mu pomaže da sa pravom tvrdi da sprema najbolji krompir.

Pogledajte koji su to trikovi koje koriste vrhunski kuvari da bi dobili krompir koji njihovi gosti pamte do kraja života.

Pravi krompir

Krompir s većim udelom skroba bolji je za pečenje, a onaj s manje skroba treba iskoristiti za kuvanje.

Kuvanje u hladnoj vodi

Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, a razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta.

Čuveni kuvar Gordon Remzi savetuje da ih prvo ogulite, prepolovite pa stavite u lonac hladne vode i pustite da se kuvaju osam minuta.

Začini

Nakon kuvanja krompir ocedite. Ako želite da im dodate začine poput aleve paprike, soli i bibera, prvo prelijte krompire uljem kako bi se oni lepo zalepili.

Ostavite ih pet minuta pa stavite u posudu za pečenje i dodatno nauljite ako treba.

Vreme pečenja

Vrhunski kuvari nakon kuvanja krompire peku oko 45 minuta na 200°C.

Čuveni kuvar i vlasnik nekoliko Mišelinovih zvezdica, Heston Blumental, ih peče na 180°C oko 20 minuta, ali ih i duže kuva (20 minuta).

I Remzi i Blumental savetuju često okretanje.

Ako želite da krompir bude hrskaviji, kuvajte ga pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.

Dodatna doza hrskavosti

Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašičice kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume.

Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200°C oko pola sata, pa promešajte i nastavite da ih pečete dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvor: telegraf.rs