Kiseli krastavci: Laka i brza priprema, a uvijek uspije

Sastojci

– 10 kg kornišona
– oko 5-6 l vrele vode za prelivanje
– 5 l vode za presolac
– 2 čaše od 2 dl soli
– 1 čaša od 2 dl šećera
– 1,9 dl esencije
– 10 gr vinobrana
– 10 gr konzervansa
– 10 gr bibera u zrnu

Priprema

Krastavčiće dobro oprati pod mlazom vode svaki pojedinačno, pa ih preliti proključalom vodom. Prekriti ih stolnjakom i ostaviti do sutradan da se ohlade. Staviti vodu za presolac da provri, dodati so, šećer, esenciju, vinobran, konzervans i biber u zrnu.

Ostaviti i presolac do sutradan da se ohladi. Sutradan iz krastavčića iscediti vodu u kojoj su se ohladili. U čiste tegle (koje mogu da se zatvore poklopcima) napakovati krastavčiće tako da ostane što manje šupljina.

Pri utiskivanju voditi računa da se ne oštete krastavčići, a ako se to dogodi, oštećene izvaditi iz tegle. U svaku teglu staviti plastični pritiskivač, da se ne bi podigli na površinu.

Kada su svi krastavčići spakovani u tegle (od 10 kg se dobije 20 klasičnih tegli), svaku teglu nalivati hladnim presolcem, vodeći računa da u svakoj tegli bude po par zrna bibera.

Sačuvati višak presolca za eventualno dopunjavanje tegli. Ostaviti tegle da odstoje do sutradan, pa dopuniti presolac ako je to potrebno. Tegle dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcima i smestiti u ostavu. Ovako pripremljeni krastavčići mogu i 3 godine da ostanu očuvani.

Izvor: coolinarika.com